Bounty

Ciasto na dziś to BOUNTY z uwielbianego przeze mnie bloga "Majanowe pieczenie".
Przepis przerobiony przeze mnie, ale tak już mam , że nigdy nie trzymam się zasad.:)




Składniki na ciasto:

*4 jajka
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1/2 szklanki cukru
*2 łyżki kakao
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao . Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
Formę (użyłam tortownicy o 26cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 30 minut.


Składniki na krem:

*2 i 1/2 szklanki mleka
*1 budyń śmietankowy
*1/2 szklanki cukru
*25 dag wiórków kokosowych
*1 cukier wanilinowy
*3/4 kostki masła

Ugotować 2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około10 minut. Dodać masło.
Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl.mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową. Wyrównać powierzchnię.

Polewa: tym razem rozpuściłam 2 czekolady (mleczną i gorzką) w kąpieli wodnej  , rozlałam na prostej i gładkiej powierzchni, wstawiłam do lodówki, kiedy zastygła, pokroiłam nożem fantazyjnie   i pokryłam masę kokosową, oprószyłam dodatkowo kakao.
Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger