Prince polo z karmelowym kremem

„Obłęd to konieczność tworzenia obrazu swojego życia na podstawie relacji otoczenia.” Philip K. Dick

Dzisiaj ciasto , które obłędnie wygląda i obłędnie smakuje. 


SKŁADNIKI:
Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek (90g) cukru
  • 4 łyżki (80g) mąki tortowej
  • 1½ łyżki (20g) kakao
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza z Prince Polo:
  • 6 białek
  • 1 szklanka (190g) cukru
  • 5 małych lub 3 duże prince polo (około 150g)
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g orzechów włoskich
Krem:
  • 150g margaryny*
  • 150g masła
  • 1 puszka (510g) gotowej masy krówkowej

WYKONANIE:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, do dokładnego wymieszania. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać  Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej) o wymiarach ok.40cm na 24cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka.
Beza:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany dodać pokrojone orzechy włoskie, kokos oraz pokruszone prince polo i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Wylać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Piec w temperaturze 175 °C około15 -20 min.( do zarumienienia )

Krem:
Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę.
Następie dodawać porcjami masę krówkową. 

Składanie:
Na biszkopt  wyłożyć krem na to położyć bezę z prince-polo, całość polać zygzakami rozpuszczoną czekoladą lub polewą kakaową. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger