Sernik z piernikiem

„Nie ma na świecie takiej rzeczy, której nie naprawi sernik.”
Aleksandra Ivy



Dzisiaj proponuję sernik, lubię serniki, nie sprawiają mi problemu i  szybko znikają ze stołu.

Ciasto kruche:
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140g cukru
  • 140g masła
  • 2 jajka
  • 200g pierników w czekoladzie
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto. Pierniki pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko je wciskając, aby nie wypłynęły przy wlewaniu masy serowej (jest bardzo rzadka)

Masa serowa:
  •  1 kg twarogu sernikowego
  • 6 jajek
  • 200g + 40g cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl.  mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego
W 3 jajach oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe jajka i cukier utrzeć. Dodać twaróg, budyń, olej i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać na kruche ciasto. Piec w temp. 200'C przez ok 35- 40 minut. Tuż przed zakończeniem pieczenia ubić białka na sztywno z 40g cukru. Pianę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger