Ciasteczka, pierniczki

Ciasteczka jasne wypiekałam z wpisu o tytule ciasteczka maślane.
Ciasteczka ciemne - pierniczki ;)) przepis poniżej



Składniki:

500g mąki
150g cukru pudru
160g miodu
120g masła
1 jajko
10g sody oczyszczonej
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika


Wszystko razem połączyć i wstawić do lodówki . Po godzinie , dwóch, rozwałkować (bez mąki) i wykroić ciasteczka. Sekretem dobrych pierniczków jest grubość ciasta i długość ich pieczenia. Jeśli będą za cienkie i pieczone zbyt długo, nie zmiękną a nawet będą bardzo twarde i trudne do zjedzenia.  Pierniczki są słodkie, mocno korzenne i po kilku dniach w puszce z kawałkiem skórki jabłka stają się idealnie miękkie.
Moje nie potrzebują nawet skórki  - są mięciutkie i kruche.


Dzieci uwielbiają to robić, dekorować. Pozwalam im robić to po swojemu, nie wtrącam się, po prostu przygotowuję tylko produkty i oczywiście później sprzątam.





Zawsze zostawiam otwarte okno, kiedy piekę ciasta. Słodkim aromatem wypieków, staram się przyciągnąć do domu dobre dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger