Ciasto sernikowe z makiem

Dzisiejszy poranek ukazał się bardzo malowniczo, bajkowy wręcz ujrzałam krajobraz. Wszystko wokół zdało się być jakby polukrowane. 
Skutecznie zmotywowało mnie wyjść na zewnątrz i utrwalić ten wyjątkowy początek dnia.
Zanim jednak ogrzałam się po porannej wędrówce, zakosztowałam ciasta, które wczoraj upiekłam. 



Składniki na ciasto:
*3 szklanki mąki
*250 g masła
*3 łyżki cukru
*5 żółtek
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 łyżki kakao
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. 1/3 ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce około 30 minut, a następnie wyłożyć nim blaszkę . Ja piekłam w tortownicy 
 o średnicy 25 cm.
Dodatkowo:
*puszka brzoskwiń
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić i ułożyć na cieście.

Składniki na masę serową:
*500 g sera zmielonego
*1 jajko
*1 opakowanie budyniu śmietankowego
*1/2 szklanki cukru pudru
*1/2 kostki masła roztopionego
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, do połączenia i wylać na brzoskwinie.
Składniki na masę makową:
*1 szklanka cukru pudru
*2 szklanki maku
*5 białek

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać  mak i delikatnie wymieszać, do połączenia. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone, pozostałe ciasto.
Piec około 60 minut w 180 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger