Stollen

Do tej pory kupowałam je w Lidlu - od tej pory będę piekła je samodzielnie.

Tradycyjne niemieckie ciasto wypełnione bakaliami. Jego cechą charakterystyczną jest marcepan w cieście w postaci rulonu wzdłuż całego ciasta. 
Po upieczeniu obsypane obficie cukrem pudrem tworzy białą warstwę .

 Zdecydowanie warte jest upieczenia. 




Składniki:

25 g świeżych drożdży
175ml mleka
2 jajka
75g cukru
1 łyżeczka soli
75g roztopionego masła
350g mąki pszennej
300g mieszanki keksowej
50g płatków migdałowych
Marcepan - około 200 gr. ( kupiłam gotowy w Lidlu)


Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 10 minut. W misie  umieścić mąkę, sól, jajka, rozpuszczone masło i cukier, a następnie wlać mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto około 5 minut robotem lub 8 minut ręcznie. Na koniec wmieszać bakalie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny (czas zależy od temp. otoczenia).

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i rozpłaszczyć.
Bliżej jednej z krawędzi ułożyć marcepan uformowany w rulon długości ciasta.
Zawinąć brzeg 

Ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180oC na 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec kolejne 40 minut (do zrumienienia).
Wystudzone ciasto posmarować roztopionym masłem i obsypać obficie cukrem pudrem.



Smacznego świętowania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger