Ananasowiec

Sama obecność drugiej osoby daje nam radość.
 Każda taka chwila jest wyjątkowa. 
Chwila to drobiazg.
 Ja staram się dbać o drobiazgi. 


Ciasto bardzo orzeźwiające. Warstwowe - biszkopt, krem, kokos.

Składniki na biszkopt:

*4 jajka
*1 szkl. mąki pszennej tortowej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*1/2 szkl. cukru

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do żółtek. Dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wymieszać białka. Blaszkę  natłuścić dokładnie masłem i wysypać kaszą manną . Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Wylać na nią ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić .



Składniki na kokosowy blat:
*3 białka
*1 szkl. cukru
*szczypta soli
*200g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno z solą. Dodawać cukier i nadal miksować. Na koniec delikatnie wmieszać kokos. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (tej samej co pieczony był biszkopt i piec ok 20 minut w temp 180 stopni (do lekkiego zezłocenia).  Wystudzić .

Składniki na krem:
*1 puszka ananasa w zalewie (340g po odsączeniu/560g całośc)
*1 budyń śmietankowy (bez cukru) w proszku
*1 łyżka cukru 
*3 żółtka
*200g masła


Ananasa odcedzić dokładnie, a krążki odcisnąć. Powinno nam zostać ok 1/3 litra zalewy. Odrobinkę odlać do szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej części rozprowadzić dokładnie budyń i wlać na gotującą się zalewę. Zagotować. Powstanie co jak przezroczysty kwaskowy kisiel ananasowy. Zdjąć z ognia, przykryć dokładnie folią (zapobiega tworzeniu się kożucha) i  wystudzić.
Masło utrzeć dokładnie dodając po jednym żółtku. Następnie do utartego dodajemy powoli wystudzony kisiel i dokładnie miksujemy. Plastry ananasa pokroić w kawałeczki i dodać do utartej masy. Wymieszać.
Masę ananasową wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć blatem kokosowym. Wierzch udekorować wg własnego pomysłu.
Schłodzić w lodówce.


Smacznego ;))

2 komentarze:

  1. Mmmmm kokos z ananasem to obłędne połączenie smaków i aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - jest wyjątkowy, to taka bomba smaków. Mnie najbardziej odpowiada to że ciasto nie jest słodkie.;)) posiada swój niepowtarzalny smak.;))

      Usuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger