Bananowiec

Odpoczęliśmy po świętach, zajęliśmy się zwykłymi codziennymi sprawami, wróciliśmy do swoich przyjemności. 
Ja zwróciłam się do koleżanki z prośbą o przepis na ciasto, którym kiedyś mnie poczęstowała. Przepisy dostałam dwa. Na dzisiaj wybrałam to ciacho które chodziło mi po głowie, czyli banany zanurzone w czekoladzie , w otoczeniu ciemnego wilgotnego biszkoptu, z lekką tartą czekoladą w śmietanie. Jestem w zupełności usatysfakcjonowana. Ciasto jest lekkie, rozpływa się w ustach.
Zapraszam więc do zakosztowania.;)))




Składniki na biszkopt: 

5  jajek

125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 

125 g masła, miękkiego

150 g drobnego cukru 

125 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masło utrzeć . Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować.  Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując . 
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 24 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. 
 Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Krem:

330 ml szklanki śmietanki kremówki

2 łyżeczki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach  około pół tabliczki czekolady.



Dodatkowo:

5-6 bananów

4 -5 łyżek soku z cytryny

 3 tabliczki mlecznej czekolady


Ciasto przekroić na dwie części. Na pierwszy blat rozsmarować niewielką część rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z dodatkiem 4 łyżek wody ( w sumie rozpuszczamy 2 tabliczki) , banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć na spód ciasta , skropić sokiem z cytryny, a następnie zlać resztą rozpuszczonej czekolady. Wyłożyć masę śmietankowo - czekoladową. Przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić



 Smacznego. ;)))

2 komentarze:

  1. dodany przez Majana :

    Prezentuje się bardzo ładnie. Te banany w środku wyglądają ciekawie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Tobie się podoba ;))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger