Pączki tradycyjne i najlepsze

Do tych pączków wykorzystałam przepis innej blogowiczki .

 Są mięciutkie, delikatne, mogłabym powiedzieć, że prawie kruche,  rozpływające się w ustach i niezwykle smaczne. 
Gorąco je polecam! Smacznego!




Składniki :
500 g mąki tortowej
5 żółtek
50 g świeżych lub 25 g suchych drożdży
250 ml mleka
100 g masła lub margaryny
50 g cukru (4 łyżki)
2 łyżki wódki 

Dodatkowo:
tłuszcz do głębokiego smażenia
konfitura do nadziewania
cukier puder

Świeże drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i ¼ szklanki mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy lub suche drożdże, żółtka, pozostały cukier i mleko, wódkę . Mieszamy i dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło. Zagniatamy do momentu aż ciasto zrobi się miękkie i gładkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką  wykrawamy kółka. Nakładamy konfiturę i zamykamy Przekładamy je na blat lekko oprószony mąką i przykrywamy ściereczką na około 30 min.
Kiedy pączki wyrosną, w szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki i smażymy na złoto-brązowo z obu stron.  Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku.



 Cukier puder (zużyłam około 1,5 szklanki) mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody i smarujemy nim pączki i zdobimy. Odkładamy do przestudzenia.





Bardzo smacznego ;))))
Bardzo Tłusty Czwartek 2014

4 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę apetycznie!! chyba nici z mojej diety :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są wyjątkowe, z dietą ruszymy jutro:))

      Usuń
  2. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger