Ciasto kakaowe wypełnione bezą i kremem budyniowym


Ciasto ma lub nie ma swojej nazwy, tam gdzie znalazłam jego wzór nazywa się Bezetka.
Dodałam własne akcenty, zmieniłam proporcje i u mnie pojawia się po raz pierwszy , 
ale na pewno nie ostatni.
Jest bardzo łatwe w przygotowaniu
no i cały czas trenuję bezę:))
Zapraszam



Składniki na ciasto:
4 jajka
0,5  szkl. cukru
0,6  szkl. mąki 
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Delikatnie dodawać mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach C aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudzić.

Beza:
3 białka
0,5 szkl. cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier.  Miksować jeszcze 3-4 minuty a następnie dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować wszystko razem. Bezę wyłożyć do formy z wyłożonym papierem do pieczenia, o średnicy 21cm, wyrównać. Piec około 35 minut w 170oC, wyłączyć i pozostawić uchylone drzwiczki do całkowitego wystudzenia.


Krem:
 Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając mniej mleka ok 400 ml. Wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę, dodać do budyniu, cały czas miksując.

Migdały uprażyć w piekarniku .

Ciasto kakaowe, przekroić na pół, na pierwszy blat wyłożyć krem budyniowy ok połowę porcji, na to wykładamy bezę, na bezę drugą część kremu budyniowego, zostawiają sobie jakieś 2-3 łyżki, bezę i krem przykrywamy drugim blatem ciasta kakaowego. Smarujemy u góry pozostałym kremem i obsypujemy migdałami. 
Dla uatrakcyjnienia ciasto kakaowe posmarowałam cieniutką warstwą powideł śliwkowych.
Schłodzić w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger