Kryształowa rozkosz

Wiosennie, kolorowo, przyjemnie
jest usiąść na trawie i zjeść rozkosznie pyszne ciasto
:)) mniam


Biszkopt 

3  jajka
150  g cukru
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej

 Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno. 
Ciągle ubijając dodaję po trochę cukru, a na koniec po jednym żółtku.
Do masy jajecznej wsypuję przesiane mąki. Łączę delikatnie.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia, 
wylewam masę ,
 piekę ok. 40 min w 180 stopniach.
Pozostawiam do wystudzenia.

Kryształki:
2 galaretki w różnych kolorach
(u mnie niebieski, zielony)


Przyrządzam zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
 
Wylewam każdą na osobny głęboki talerz, odstawiam
do zestalenia. Następnie kroję w kostkę nożem.

Masa:
4 serki homogenizowane Danio - waniliowe (160 gr)
2 galaretki czerwone

Galaretki rozrabiam w 500 ml gorącej wody. Kiedy przestygną, 
dodaję do nich serki, mocno i dokładnie mieszam. Odstawiam.




Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, układam
 porcję kryształków na biszkopcie, zakrywam masą,  znów kryształki i masa.
Boki tortownicy obłożyłam folią spożywczą, aby masa nie przywarła do jej boków.

Tak przygotowane ciasto wkładam  do lodówki u
 mnie na całą noc.

SMACZNEGO!

9 komentarzy:

  1. Ciasto faktycznie wiosenne i kolorowe :) musi smakować cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak smakuje obłędnie, dziękuję;))

      Usuń
  2. Zachwycające, pobudza do uśmiechu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej , ależ się cieszę, miło mi bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosenne, piękne i na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niezwykle apetycznie ! Prawdziwa wiosna na talerzu :) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger