Sernik na herbatnikach z nutą kokosową

Sernik jest niezwykle delikatny , puszysty, wilgotny, nie ma się do czego przyczepić.
Wspaniałość tę znalazłam tutaj.

A jak jest sernik, to przecież nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba...:)



Składniki:

 herbatniki
1 kg białego sera 
5 jajek
mleczko kokosowe (Vitasia) 150 gr
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki wiórek kokosowych
3/4 szklanki  cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju

Blaszkę o wymiarach  24 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć
na spodzie bardzo ciasno herbatniki:)



Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, dodając
pod koniec ubijania 3 łyżki cukru, aby piana była lśniąca i zwarta.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i połączyć. Dodać krem kokosowy,
 proszek budyniowy oraz wiórki kokosowe. Zmiksować.
Następnie wlać mleko i ciągle miksując dodać olej. 
Wszystko dokładnie wymieszać.
Na samym końcu, delikatnie połączyć masę z białkami.

Wyłożyć masę na herbatnikach, piec w temp. 150 stopni przez  1h 30 min.
Po upływie tego czasu wyłączyć i przez 15 minut pozostawić jeszcze w piekarniku, nie otwierać, później uchylić piekarnik i pozostawić do wystudzenia.



Wierzch udekorować czekoladą, lub lukrem, obsypując lekko wiórkami kokosowymi.
POLECAM ;)))

4 komentarze:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger