Babka cytrynowa z karmelem i krówkami

WIEL­KA­noc - wiel­ka tra­dyc­ja, wiel­ka ma­gia, wiel­ka moc.


We­sołego Alleluja!

Bardzo aromatyczna, pyszna babka z  karmelem, który jest właściwie tylko dekoracją, ale jakże istotnym akcentem dla smaku.


Składniki:

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
4 jajka
1 kostka (200 g) masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny 
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Karmel:
kilka łyżek masy karmelowej z puszki
2-3 łyżki mleka
4-5 krówek


Ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. 
Białka oddzielamy od żółtek. 
Żółtka ucieramy mikserem dodając po trochu cukier. Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy rozpuszczone masło i dalej ucieramy. Następnie dodajemy startą skórkę i sok z cytryny i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie przy pomocy  łyżki mieszamy z masą. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy i delikatnie wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Przepis na babkę cytrynową znalazłam tutaj.
Masę karmelową podgrzać z mlekiem. Polać wierzch wystudzonej babki. 
Udekorować posiekanymi krówkami.


Smacznego świętowania.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Cudowna babka, a ten karmel po niej spływający.... obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, była obłędna, bardzo smaczna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł boski, babka wygląda apetycznie niezwykle! :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger