Babka

Wszystko będzie, jak być powinno, tak już jest urządzony świat.

Babka - tradycyjna - smak dzieciństwa - puszysta - lekko piaskowa, leciutka, aromatyczna.



Składniki:


100g masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
sok z połówki cytryny




Masło utrzeć z cukrem  na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno jajka, ekstrakt, sok z cytryny a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Odłożyć pół szklanki ciasta i dodać do niego kakao, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej  bułką tartą foremki o pojemności ok. 1 l ( to jest mała forma). Na jasne ciasto  wyłożyć część kakaową i lekko wgnieść w jasne ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Babkę wyjąć z foremki kiedy już lekko przestygnie.

Udekorować lukrem, lub polewą, wg własnego pomysłu.
SMacznego.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger