Drożdżówka z nutellą



Pachnące ciasto drożdżowe, które przywodzi na myśl, beztroski czas wakacji. 
Lato pachnące słońcem i drożdżówką zjadaną z zimnym kubkiem mleka.
Jak zawsze u mnie pieczone dla dzieci, ciasto drożdżowe z nutellą.;))



rozczyn:
25 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
10 g cukru 
1 łyżka mąki

 ciasto:
350 g mąki pszennej 
40 g cukru pudru
2 jajka 
1 żółtko
50 g miękkiego masła
mała szczypta soli

nadzienie:
400 g Nutelli lub kremu czekoladowo-orzechowego



Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego - letniego  mleka wkruszamy drożdże, część cukru pudru, 1 łyżkę mąki. Mieszamy całość, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. 

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, sól oraz rozczyn. Mieszamy łyżką lub mieszadłem miksera. Następnie dodajemy jajka i żółtko, wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta . Przed końcem dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy. Na koniec ciasto nie powinno kleić się do palców. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na prostokątny placek . Smarujemy kremem czekoladowym.

Zwijamy ciasto w rulon, kroimy poprzeczne 2,5 cm plastry, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 26 cm. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 min.. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.  Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. 


Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Można udekorować lukrem,  oprószyć cukrem pudrem. Można kroić , lub odrywać, czekoladowe części.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mniam, z nutellą musi być wyjątkowo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysyłam kawałek na niedzielne śniadanie ;))

      Usuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger