Gruszkowe ciasto z budyniem i kruszonką

W niedzielne przedpołudnie zapachniało ciastem,
ciekawskie oczy domowników, zaczęły błądzić po kuchni
nikt się nie spodziewał, że w sezonie rabarbarowym
u nas będzie gruszkowo ;))
Tak lubię, zawsze inaczej, nie jak wszyscy,
po swojemu. Własne pomysły są najlepsze,
a te narzucone - oj chyba się nigdy nie podporządkuję ;))


Składniki:

100 g masła 
100 g margaryny, 
3 i pół szklanki mąki pszennej, 
jajko + 2 żółtka, 
1 i pół szklanki  cukru pudru, 
łyżeczka proszku do pieczenia, 
cukier waniliowy,
3 łyżki śmietany 12%, 
4 gruszki
2 budynie waniliowe z cukrem, 
3 szklanki mleka.


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,  dodać jajko i żółtka, wsypać cukry. Dodać posiekane masło oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. 
Podzielić na 3 równe części. Jedną owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Dwie pozostałe części ciasta wylepić na dno przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, ( tortownica 26 cm średnicy) nakłuć widelcem. 
Gruszki pokroić w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. Budyń ugotować na mleku, gorący wylać na gruszki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach  część zamrożonego ciasta. Obsypać cukrem pudrem i p
iec ok. 45 min w temp. 180 stopni.
Podawać ponownie oprószone cukrem pudrem.


Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, polecam wszystkim , którzy lubią ciasta z budyniem. Można dodać różne owoce, inspiracji dostarczyła mi  Magda.
Zdjęcia zrobiłam, kiedy jeszcze ciasto nie było wychłodzone, po schłodzeniu, budyń, jest bardziej zwarty.:)))
Przyjemności z pieczenia życzę ;))

10 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne ciasto, tylko zamiast gruszek u mnie są jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że rodzaj owoców tutaj nie ma znaczenia, zawsze wychodzi dobrze ;))

      Usuń
  2. Gruszki i budyń - świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się podoba i bardzo smakuje.

      Usuń
  3. Wygląda nieziemsko apetycznie... zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, na poskromienie głodu wysyłam kawałeczek wirtualnego ciacha .;)

      Usuń
  4. Pysznie się zapowiada to ciacho !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z każdym kolejnym dniem było coraz lepsze ;))

      Usuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger