Kruche ciasto rabarbarowe pod pierzynką

Sezon na rabarbar w pełni, tak więc trzeba wykorzystać jego walory smakowe w kuchni.
Oprócz kompotu, na którym się wychowałam, podgryzałam kiedyś gałązki rabarbaru maczane w cukrze,
Dzisiaj  ułożyłam go na kruchym cieście i przykryłam pianą z białek. I tak powstało ciasto bardzo proste w wykonaniu, lekkie, smaczne i delikatne .



Składniki

1 i 1/2 szklanki mąki
125 g margaryny
200 g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
600 g rabarbaru
1 budyń waniliowy
1 galaretka pomarańczowa

Mąkę z proszkiem do pieczenia i m
argaryną ugnieść, dodać 4 łyżki cukru, 3 żółtka i zagnieść ciasto.
Wyłożyć nim formę do ciasta, wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 32 cm.
Nakłuć widelcem. Piec 20 min. w temp. 200 st. C. 


Rabarbar opłukać , zdjąć skórkę, pokroić i zasypać cukrem. Gdy puści sok dodać 3-4 łyżki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Dodać galaretkę pomarańczową wymieszać, przestudzić i kiedy zacznie zastygać wyłożyć na schłodzone kruche ciasto. 

Białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru. Pod koniec wsypać stopniowo budyń w proszku i delikatnie wymieszać na najmniejszych obrotach. Wyłożyć na blaszkę, na której poprzednio piekliśmy kruche ciasto, na papier do pieczenia i w
stawić do piekarnika o temp. 150 stopni na ok. 45- 55min., aż pianka zmieni się w chrupiącą skorupkę. Bezowy blat ułożyć na rabarbarowej masie, wyłożonej na kruchym spodzie.





Smacznego;)

Rabarbalove

2 komentarze:

  1. Mmmm, ciacho wygląda doskonale ! Idealne na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger