Ciasto chałwowe

"...chałwa ma moc

sta­wia na nogi
le­piej niż kawa
po stok­roć!..."



Składniki

na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 250 g chałwy o smaku waniliowym
- 200 g masła lub margaryny
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 25 ml alkoholu


na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 4-5 łyżek mleka

Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka (każde kolejne dodać dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Następnie dodawać po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie .

Do formy o wymiarach 26 cm (tortownica), wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut. Ostudzić.


Przygotować krem:
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać  pokruszoną chałwę, a następnie alkohol i orzechy oraz rodzynki.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem.


Przygotować polewę:
Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej dodając odpowiednią ilość mleka. Letnią polewą posmarować ciasto. Całość odstawić do zastygnięcia, a potem przechowywać ciasto w lodówce.
Inspiracja

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak dziękuję, biszkoptu trochę zbyt wiele, ale tak wyszło ;))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Przepis znalazłam w blogu "Przy kuchennym stole" i na nim się opierałam.
      Pozdrawiam.;)

      Usuń
  3. Ten krem... Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, co do chałwy. Publikowane fotki potwierdzają słuszność tej tezy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, świetne ciasto ! Chętnie bym zjadła choć kawałek. Musi być dobre.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger