Ciasto drożdżowe truskawkowo-malinowe z kruszonką

Pachnie..... oj pachnie
Tak pachnie ciasto drożdżowe i wyciąga domowników z łóżek
Pachnie drożdżówką i truskawkami i maślaną kruszonką....

Wspaniałe ciasto  - idealnie skomponowane składniki.
Przyjemnością dla mnie było już samo wyrabianie ciasta i patrzenie jak rośnie.
Takie cudeńko znalazłam u Majanki, trochę pofantazjowałam na swój sposób i oto prawdziwa delicja dla miłośników ciasta drożdżowego.




Składniki 
200 g truskawek krojonych na mniejsze kawałki
200 g malin
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
100 g masła
3 jajka w temp. pokojowej

Kruszonka
80 g mąki
60 g cukru
60 g rozpuszczonego masła


Wykonanie

Drożdże włożyć do naczynia, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosły. 
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (można mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć 
i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około 30 min.
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 175°C i zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać.
Po wyrośnięciu ciasto przykryć owocami i posypać kruszonką.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec 35-45 min. 
Pilnować, aby kruszonka się za szybko nie spiekła.
Smacznego :)


8 komentarzy:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger