Baba drożdżowa z rodzynkami

 ...bo drożdże kupujemy zwykle w ilości takiej, że na jednym wypieku się nie kończą, tak więc dzisiaj mało skomplikowane, a smaczne, delikatne, puszyste, trochę wilgotne ciacho do popołudniowej niedzielnej kawki ;))


ciasto:

20 g świeżych drożdży 
160 ml mleka 
90 g miękkiego masła
70 g cukru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
4 łyżeczki z górką mleka w proszku
2 jajka
330 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki soli
rodzynki

Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka, dodać łyżeczkę cukru , odstawić  na 10 minut. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki. Wyrabiałam mikserem - tak było łatwiej .Wyrobione - przykryć i odstawić  na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować formę, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do formy i odstawić na kolejne pół godziny. 
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Kiedy ciasto wypełni nam formę, wkładamy na 30 - 35 minut  do piekarnika.
Po upieczeniu, wystudzamy i obsypujemy cukrem pudrem.


Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, porywałam kawałek :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczna babka:) normalnie palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ;)) bardzo , bardzo

      Usuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger