Babka gruszkowa



Już nie wiedziałam co zrobić z gruszkami, które zalegały, i jakoś słabo schodziły. I tak sobie zaimprowizowałam, obawiając się  katastrofy, a tu proszę mięciutka, puszysta, delikatna, wilgotna baba gruszkowa.



 160 g masła w temperaturze pokojowej 
100 g cukru trzcinowego
 4  jajka
 360 g mąki pszennej
 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka w proszku
 sok wyciśnięty z 1 cytryny 

około 500 g  gruszek 
 100 g  cukru trzcinowego
 1 łyżeczka cynamonu



Gruszki obieramy i trzemy na grubych oczkach. 

Mieszamy z cukrem trzcinowym  i 
cynamonem. 
Odstawiamy .

Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy mąką. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując składniki do połączenia.  Mieszamy pozostałe sypkie składniki i w porcjach dosypujemy je do masy, dolewając w międzyczasie po odrobinie soku z cytryny. 
Do masy dodajemy gruszki i mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Ciasto pieczemy w 180°C przez 50-55 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia.




5 komentarzy:

  1. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale naprawdę dużo nie trzeba, nic nie trzeba, ;))

      Usuń
  2. My brother recommended I might like this web
    site. He was entirely right. This post truly made my day.
    You cann't imagine simply how much time I had spent for this
    information! Thanks!

    Feel free to surf to my page ... Continued

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you so much;) Your comment is very cute ;). Nice to read my post make your day;). You make me don't feel alone;). Visit again my blog ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger