Słonecznikowiec I

No i raz jeszcze ciasto ze słonecznikiem i masą karmelową. Tak na dobry początek pochmurnych dni, dla osłodzenia i poprawy nastroju, dla ogrzania się raz jeszcze słodką chwilą, na wspomnienie żółtych pięknych słoneczników.


Składniki na biszkopt:

5 jajek
100 g cukru
1 budyń wniliowy
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane ze sobą mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na blaszkę (tortownica 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przeciąć na pół tworząc 2  blaty. 

300 g łuskanych ziaren słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Masło rozpuścić z cukrem na patelni, dodać słonecznik i prażyć, ciągle mieszając, aż słonecznik się zezłoci. Odstawić do wystudzenia. 

Składniki na masę: 

1 kostka masła, w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy karmelowe, krówkowej  - 400 g
2/3 porcji prażonego słonecznika

Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodać masę karmelową. 
Do masy dodać prażony słonecznik i wymieszać. 

Na blat biszkoptu wyłożyć  większą połowę masy i przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy, wyrównać i posypać pozostałym słonecznikiem. Odstawić do lodówki .


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto za ten przyjemnie chrupiący słonecznik :) Całość smakuje bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, zwłaszcza ten słonecznik w karmelu :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je. Jest naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I
    am encountering problems with your RSS. I don't know the reason why I am unable to subscribe
    to it. Is there anybody having identical RSS problems?
    Anyone who knows the solution will you kindly respond?
    Thanks!!

    my blog; opti grill tefal

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś te ciasto, pyszne było, choć masa trochę mi rzadka wyszła :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger