Szarlotka z cynamonową kruszonką

                    Bardzo delikatna szarlotka z kawałeczkami jabłek, pod chrupiącą cynamonową kruszonką umili każde popołudnie - po prostu pycha !



Składniki :
220 g masła
250 g cukru
3 jajka
250 g mąki
2 łyżki zsiadłego mleka
1 duże jabłko deserowe
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder



Masło (150 g) ucieramy z cukrem (150 g), dodajemy jajka, przesianą mąkę (150 g) i wyrabiamy gładkie ciasto. Obieramy jabłko, kroimy na kosteczkę i dodajemy do ciasta - mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 22 cm. Palcami wyrabiamy kruszonkę z pozostałej części masła, cukru i mąki dodając łyżeczkę cynamonu. 
Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50 minut w temp.180 stopni C.
Po wystygnięciu obsypujemy cukrem pudrem i SMACZNEGO.

4 komentarze:

  1. Wow! Niesamowicie się prezentuje :) Cynamonowa kruszonka? Sama bym o tym nie pomyślała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba ;)) smakuje też dobrze ;)

      Usuń
  2. Pyszna szarlotka. One nigdy się nie nudzą. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - tak masz rację, to chyba są takie proste i nieśmiertelne przepisy ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger