Babka jogurtowa z makiem

Leciutka, wilgotna i smakowita - babka jogurtowa - u mnie po raz pierwszy, ale nie ostatni ;)
Dokładny przepis, który mnie zainspirował  tutaj



Składniki: 
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jogurtu greckiego 
1 szklana cukru
3 jajka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na glazurę:
½ szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką.  Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiać przez sito. Dodać mak i wymieszać.W innej misce wymieszać jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii, sok  z cytryny oraz cukier.  Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać. Dodać oliwę z oliwek. 
Ciasto przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, umieścić na kratce. Polać przygotowaną glazurą i ozdobić.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam babki :) Teraz to świętach to mam już dość ale już niedługo znowu jakąś upiekę.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger