Brzoskwiniowo-czekoladowe-princepolo

Trochę wracam do przepisu ciasta czekoladowego z masą prince polo. 
Kolejna wariacja na  temat inspiracji . Tym razem wzbogacam o galaretkę i brzoskwinie ;) Duża dawka energii. ;)


Biszkopt:

5 jajek, 
 szklanka mąki pszennej, 
szklanka cukru, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
budyń czekoladowy, 
2 łyżki kakao

Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.

Krem:
500ml śmietanki 30%, 
2 łyżki cukru pudru, 
4 duże wafle "Prince Polo", 
100g gorzkiej czekolady,
2  łyżeczki żelatyny, 
puszka brzoskwiń, 
2 galaretki o smaku pomarańczowym

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę. Czekoladę i wafle zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. 
Biszkopt nasączyć  sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć  krem, pomiędzy blaty ciasta. Rozsmarować troszkę kremu na wierzchu i wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie. Schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 750ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić  do lodówki.


Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Ciasto jak marzenie ,cudnie się prezentuje i musi być przepyszne co wynika z składników .
    Wspaniała propozycja )

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger