Tarta z truskawkami w czekoladzie



Uwielbiam połączenie czekolady i truskawek, do tego serek mascarpone i zachcianka gotowa,  ja spełniona a ciało nasycone ;)) zapraszam


Składniki na kruchy spód 
 (średnica 28 cm):

170 g zimnego masla
150 g cukru pudru
250 g maki pszennej
1 jajko
1 żółtko
Wszystkie składniki połączyć i uformować kule, którą na pół godziny włożyć do lodówki, po tym czasie wylepić formę do tarty wysmarowaną margaryną i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut , temp. 180 stopni. po wyjęciu ostudzić.

                                Masa :
 
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30 %
50 g cukru pudru


W tym czasie ubić śmietankę na sztywno, dodać cukier i serek, delikatnie wymieszać. wyłożyć na wystudzony spód.

Truskawki:

Truskawki pokroić w ćwiartki, lub ósemki i ułożyć na masie.





Czekoladę deserową rozpuściłam w kilku łyżkach śmietanki 30 % (4-5 łyżek) i oblałam nią truskawki.
Wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach mamy pyszną tartę z truskawkami 
w czekoladzie.


3 komentarze:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger