Drożdżówki z wiśniami

Ciasto drożdżowe, jest jednym z moich ulubionych. Choć trochę z nim roboty i wymaga cierpliwości to przyjemność spożywania niweluje wszelkie trudności. Dzisiaj z wiśniami, ale
 można zrobić, z jagodami, brzoskwiniami, no co tam akurat macie pod ręką ;)



500 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g drobnego cukru
120 g masła
30 g świeżych drożdży 
1 jajko

Wiśnie bez pestek, 
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki kardamonu

1 jajko do posmarowania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W garnuszku z drożdży łyżeczki mąki, łyżeczki cukru i kilku łyżek mleka przygotować rozczyn. Kiedy będzie uciekał nam z naczynia połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść, na gładkie, miękkie ciasto.
. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Następnie obsypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto, wykrawamy szklanką o dużej średnicy kółka, na środek każdego z nich układamy wiśnie i zamykamy je w środku ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem układamy gotowe drożdżówki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i sypiemy kruszonką (łyżka mąki, łyżka cukru pudru i łyżka masła).
 Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach.


Studzimy i spożywamy :))


Polecam, naprawdę warto ;))

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wypieki drożdżowe z wiśniami, nie wiem czemu ale z tymi owocami smakują mi najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam drożdżówek z wiśniami, ale myślę, że by mi posmakowały, bo lubię słodko-kwaśne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger