Kruche z wiśniami i migdałami

Bardzo łatwe i szybkie ciasto w przygotowaniu, smaczne, lekkie, orzeźwiające, wyśmienite ;)
w sam raz na upalne popołudnie ;)


Ciasto:

2 żółtka
300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
120 g drobnego cukru
1 łyżeczka olejku migdałowego

500 g świeżych wiśni
80 g cukru
100 g płatków migdałów
ubite białka

Wszystkie składniki na ciasto  zagnieść i wstawić na ok 0,5h do lodówki . Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blachy wylepić połową ilości ciasta, wyrównać i ponakłuwać widelcem . Pozostałą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC z termoobiegiem i podpiec na złoto przez 10 minut. Wiśnie pozbawić pestek i wymieszać z  cukrem. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posypać  migdałami. Następnie na cieście  ułożyć wiśnie, białka ubite na sztywną pianę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto, ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut na złoto. Gotowe wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem. 


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger