Krucha szarlotka

Miałam ochotę na jabłka, na słodkie jabłka, na ciasto z jabłkami ... i zupełnie intuicyjnie powstała ta krucha szarlotka.... zapraszam


składniki:

400 g mąki
1 jajko
220 g masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 jabłek
galaretka pomarańczowa

Z wszystkich składników ugniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm i podpiekamy w piekarniku 15 minut w 180 stopniach. Drugą część wkładamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, czyścimy i trzemy na dużych oczkach. Do startych jabłek wsypujemy galaretkę pomarańczową i łyżeczkę cynamonu.
Podpieczony spód obsypujemy bułą tartą i wykładamy na niego jabłka, pozostałą część ciasta lekko rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Pieczemy przez 25 - 35 minut w tej samej temperaturze.:)
Po upieczeniu odstawiamy na kilka godzin do całkowitego wystudzenia. Przed podanie obsypujemy cukrem pudrem/ Smacznego ;)



5 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje :) Uwielbiam szarlotkę teraz z papierówek byłaby idealna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, no u mnie też jest zaraz za sernikiem ulubioną łakocią ;)

      Usuń
  2. Wygląda smacznie :)
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie klasyczne desery to zawsze świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger