Babka cytrynowa

Dziś obudziłam się z myślą o babce cytrynowej, od razu wymknęłam się z łóżka i zanim rodzina wstała pachniało już ciastem, które sobie wyśniłam ;))



4  jajka 
niecała szklanka cukru 
1 szkl mąki pszennej 
1/2 szkl mąki ziemniaczanej 
20 dag stopionego masła 
starta skórka z 1 cytryny 
sok z  1 i 1/2 cytryny 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 cukier waniliowy 

Całe jaja ubić z  szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 45 minut. 

Przepis podglądnęłam tutaj


4 komentarze:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger