Cytrynowe z makiem i mascarpone

Szybkie, łatwe ciacho, smaczne, nie jest słodkie, jest pyszne.


Składniki :)

250 g mąki
160 g masła
3 jajka
150 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy, 
3 łyżki maku
sok z 1 cytryny
250 g mascarpone
200 ml śmietany 30 %

Składniki w temperaturze pokojowej, w kolejności masło, cukier, jajka, mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mak i sok z cytryny łączymy ze sobą miksując każdy składnik po kolei dodając następny. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy o boku 22 cm i wkładamy do piekarnika na 30 min w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu ciasta, ucieramy śmietanę, dodajemy do niej mascarpone , 2 łyżki cukru pudru i sok z połówki cytryny. Uzyskaną masę wykładamy na wychłodzony placek. 

4 łyżki cukru pudru łączymy z 2 łyżkami wody i 1 łyżką kakao, podgrzewamy i wylewamy na masę. 
Wkładamy do lodówki.




7 komentarzy:

  1. Co za widok. Ślinka cieknie. Aż kusi, żeby zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo... same moje ulubione składniki ;-) takie ciasto na świątecznym stole to rarytas :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger