Torcik owocowo-waniliowy

Dzisiaj zapraszam na lekki deser, który zniknie ze stołu zanim zbiorą się goście :)
Jest idealny , łatwy w przygotowaniu  i efektowny. Jest też bardzo smaczny.


Biszkopt:

3 jajka
80 g cukru
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki oleju

Jajka ubijamy z cukrem,  dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec olej.  Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w piekarniku 20 min w 180 stopniach.  
Studzimy


Biszkopt nasączyłam herbatką imbirowo-pomarańczową.

Warstwa owocowa

450 g mrożonej mieszanki owocowej
400 ml wrzątku
2 galaretki malinowe

Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i wrzucamy zamrożone owoce. Mieszamy delikatnie i czekamy jak galaretka zacznie tężeć (2- 3 minuty). Tężejącą galaretkę z owocami wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Masa serowa
4 - pak serka waniliowego  Danio 
250 g śmietany 30%
50 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
100 g wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy i dodajemy serki. Mieszamy delikatnie. Na sam koniec wlewamy żelatynę i masę przekładamy na warstwę owocową. 
Masę wyrównujemy i dajemy do lodówki aby masa stężała.

Wierzch ciasta opruszyłam kakao.


Smacznego

2 komentarze:

  1. Torcik wygląda pysznie ! ;) Pełnych miłości i rodzinnego ciepła, prawdziwie magicznych Świąt ! Pozdrawiam już świątecznie - M.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger