Drożdżówka cynamonowa do odrywania

Uwielbiam ciasto drożdżowe, to czekanie , aż wyrośnie, ten zachwyt, że tak się stało i potem ten smak, to uzależnienie, które nie kończy się na jednym kawałku :)
Zapewniam, że cały dom wypełni się zapachem cynamonu.


400 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży 

1/4 szkl. cukru

szczypta soli

250 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego









2 jajka

50 g masła


posypka cynamonowa:


50 g masła

1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:


Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie.

Do podgrzanego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.


Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy, r
esztę cukru, cukier waniliowy, jajka i miękkie masło, oraz wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto.


Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40-60 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.


Cukier mieszamy z cynamonem i gałką muszkatołową.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i wałkujemy na prostokąt.

Smarujemy masłem za pomocą pędzelka i posypujemy mieszaniną cukru z cynamonem i gałką. 


Ciasto kroimy na 6 długich pasów, układamy jeden na drugim posypką do góry.

Złożone pasy ciasta kroimy ponownie na 6 części - wyjdzie nam 36 kwadratów.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ustawiamy pionowo i wkładamy kwadraty ciasta posypką do góry.

Blaszkę ustawiamy poziomo, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C.


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Robiłem kiedyś podobną do odrywania. One są genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! W sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna drożdzówka! Muszę ją zrobić. Pyszna i pachnąca. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger