Tarta pomarańczowa

To drugie podejście do tarty pomarańczowej, za pierwszym razem masa nie stężała i była całkowicie płynna. Tak więc dzisiaj z własnych proporcji, na wyczucie, aby można było zjeść do kawki.


Ciasto:

300 g mąki
200 g masła
120 g cukru pudru
3 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na 30 min.
W tym czasie wysmarować formę masłem.
Ciasto rozwałkować i umieścić w formie, ponakłuwać widelcem , obciążyć fasolą rozsypaną na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i piec jeszcze 20 minut.

Kiedy ciasto będzie stygło przygotować masę pomarańczową.

250 g serka mascarpone
100 g cukru
3 żółtka
sok z połówki pomarańczy

Żółtka utrzeć z cukrem, aż do białości, dodać mascarpone  i sok z pomarańczy. Mieszać delikatnie i wyłożyć na wystudzony spód tarty - kruche ciasto.
Zetrzeć skórkę pomarańczy i obsypać ciasto.
Wstawić do lodówki na całą noc. :) 


2 komentarze:

  1. Drugie zdjęcie bardzo ładne... I sama tarta - aż mi ślinka cieknie :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger