Babeczki czekoladowe z kremem mascarpone

Te muffinki są puszyste i delikatne za sprawą dodanej coli, której bąbelki nadają im lekkości. Oparłam się na przepisie Doroty Ś. W sam raz na słoneczne, wiosenne popołudnie.


Ciasto :
200 g mąki pszennej
100 ml oleju
100 g brązowego cukru
2 jajka
150 ml napoju coca cola
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka roztrzepać mikserem dodać olej i cole, delikatnie wymieszać, dodać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszać powoli i tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożoną papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.
Wystudzić.

Krem przygotować z 250 ml śmietanki kremówki i 250 ml mascarpone  i 50 g cukru pudru.
Najpierw ubić śmietanę, dodać cukier, dodać mascarpone i odstawić do lodówki na pół godziny. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. ;))


8 komentarzy:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger