Rogaliki drożdżowe z nutellą

Drożdżowe jest zdrowe, ;) drożdżowe jest domowe :) drożdżowe jest ... i już go nie ma ;))


Dzisiaj , kiedy pada deszcz nic nie można zrobić lepszego jak spędzić czas w kuchni i rozpieścić bliskich czymś do popołudniowej kawki. Stąd rogaliki drożdżowe ... z nutellą bo tak chciały dzieciaki, ale są bardzo delikatne, puszyste i smaczne. 
Składniki:

*50g drożdży 
*1 szklanka letniego mleka
*2 łyżki mąki
*6 łyżek cukru
cukier waniliowy
*4 jajka
*4 szklanki przesianej mąki
*3/4 szklanki oleju
krem czekoladowy nutella

Wykonanie:

Drożdże rozrobić ze szklanką ciepłego mleka, dwoma łyżkami mąki i trzema łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać 4 jajka z trzema kopiastymi łyżkami cukru i cukrem waniliowym, wlać je do miski z mąką. Dodać również rozczyn  i wymieszać. Dodać 3/4 szklanki oleju i wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie rękoma. Rozdzielić je na  części, każdą rozwałkować cienko. Z okręgu wycinać trójkąty. Na każdy z nich nakładać  marmoladę. Zawinąć górny brzeg zamykając rogalik.  
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki i odstawić na trochę  do napuszenia się.  Piec w temperaturze 180 - 200 stopni przez około 15 minut. Udekorować lukrem.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Pyszne, malutkie słodkości, uwielbiam wypieki z ciasta drożdżowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie, muszę koniecznie spróbować przepisu :)
    Pozdrawiam-D.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger