Torcik śmietankowy z jagodami

Torcik  - taki prosty domowy, niewymagający  :)) polecam 


Biszkopt:
4 jajka
200 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej

Przygotować małą tortownicę z odpinaną obręczą . Na dno tortownicy położyć papier do pieczenia. Dno i boki posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Żółtka ucierać z połową cukru pudru , aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru , aż powstanie gęsta, lśniąca i sztywna piana. 
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać mąki i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany.  
Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty.



Przygotować krem śmietankowy z torebki dr oetkera wg wskazówek.
Blaty ciasta lekko nasączyć likierem kawowy i przekładać kremem śmietankowym układają na nim jagody. Wierzch i boki tortu posmarować też kremem ułożyć jagody, resztę oprószyć wiórkami kokosowymi i zmielonym wafelkiem princesa kokosowa ;)
 Włożyć do lodówki, smakować najlepiej za 12 godzin. Smacznego.


4 komentarze:

  1. Super, aż ślinka cieknie patrząc na tak pyszny torcik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste pomysły są najlepsze, ale dekoracja sprawia, że tort wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger