Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

To ciasto jest mega puszyste i delikatne, smaczne i słodkie,
 takiej drożdżówki w sklepie się nie sprzedaje. 
Polecam wszystkim ;))



Rozczyn:
40 g świeżych drożdży
30 g mąki pszennej
10 g cukru
125 ml mleka
Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Ciasto:
400 g mąki
90 g cukru
szczypta soli
2 jajka
70 g masła
80 ml mleka
kilka kropli aromatu cytrynowego

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier. Masło roztapiamy z pozostałym mlekiem, lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, wbijamy jajka i stopniowo dolewamy masło z mlekiem. Dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (może być lekko klejące). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Kruszonka:
60 g mąki pszennej
60 g wiórków kokosowych
60 g masła
20 g cukru

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Mieszamy z mąką, wiórkami i cukrem tak, by powstały drobne grudki. Wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.

ok 500 gr śliwek
Śliwki myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy  do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy. 
Na cieście układamy śliwki. Posypujemy kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.



8 komentarzy:

  1. Nie ma nic lepszego od domowego ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile śliwek i czy mogą być mrożone a jeśli tak to czy wcześniej odmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliwki miałam świeże i ok. 500 gr. mrożone ? hmm myślę, że trzeba je rozmrozić i odsączyć wodę.

      Usuń
    2. Dzięki. Renata

      Usuń
  3. Pyszna klasyka, ja jeszcze w tym roku nie zrobiłam nic ze śliwek, bo "kończę" m. in. jagody, ale jeszcze trochę czasu na nie mam :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger