Szarlotka na kruchym cieście

Obłędna szarlotka - zupełnie przypadkiem trafiłam na wspaniały przepis, nic dodać nic ująć, jest cudowna, koniecznie wypróbujcie, bo ja będę sięgać po ten przepis bardzo często.


Składniki na kruche ciasto:

4 szklanki mąki tortowej
2 szklanki cukru pudru
2 jajka, duże
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
łyżka oliwy lub oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
szczypta soli



Składniki na masę jabłkową:

1 kg jabłek, lekko kwaśnych
1 łyżeczka cynamonu, płaska
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny


Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sokiem z cytryny oraz cukrem.

Przesianą mąkę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, drożdżami, jajkami oraz masłem pokrojonym na kawałki wyrabiamy ręką w misie, następnie dodajemy oliwę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia . Na dno formy wykładamy jedną część ciasta, na nią  wykładamy jabłka, następnie drugą część rozwałkowanego ciasta.Wierzch oprószamy cukrem kryształem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40min do zarumieniania. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy całe ciasto lukrem cytrynowym, który powstał z połączenia soku z połówki cytryny i 3 - 4 łyżeczek cukru pudru,  zostawiamy do stężenia. 

Smacznego


1 komentarz:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger