Szarlotka kajmakowa z orzechami

To ciasto skradło moje serce, jest bardzo smaczne, obłędnie pyszne. Strasznie się bałam, że się wszystko rozsypie, ale udało się i wszystko się pięknie trzyma . Polecam.



Biszkopt

5 jajek 
3/4 szklanki cukru 
1 szklanka mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

szczypta soli 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Ubijać jeszcze przez chwilę do połączenia. Do masy jajecznej stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać . Wymieszaną masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Piec w 180 st. przez ok. 25 minut do zrumienienia.



Masa jabłkowa:

1 słoik jabłek prażonych
15 g żelatyny
Żelatynę rozpuścić w pół szklance wody i dodać do podgrzanych jabłek.


Masa kajmakowa:

400 g masy krówkowej
250 g mascarpone
Składniki połączyć ze sobą mikserem.

Biszkopt przekroić na 3 części, na pierwszą wyłożyć masę jabłkową, położyć kolejną część biszkoptową, wyłożyć masę kajmakową , zostawiają sobie 3-4 łyżki do posmarowania wierzchu, nałożyć ostatni blat biszkoptu, posmarować masą i obsypać pokrojonymi orzechami.

Polecam. Ja bardzo lubię takie składane ciasta.

4 komentarze:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger