Ciasto dyniowe z jagodami goi


Dyń w sklepach pod dostatkiem, to i ciasto warto upiec. Po obejrzeniu waszych ciast wybrałam przepis niezwykle prosty  z krainy sosny,  coś sobie dodałam, coś odjęłam. 
Myślę że, wypiekowi to nie zaszkodziło.



składniki:
250 g puree z dyni
( dynie kroimy na kawałki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 150 stopni. Póżniej blendujemy na mus)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka
garść jagód goi

Masło roztopić , dodać cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić, dodać mąkę i sodę, wbić żółtka i wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy , dodać jagody. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180°C przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 
polewa - sok z połówki cytryny i 4 łyżeczki cukru pudru



Smacznego ;)

10 komentarzy:

  1. Ostatnio zakochałam się w cieście dyniowym. Twoje ma piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, to zasługa dyni hokkaido 😊

      Usuń
  2. W przekroju wyglada cudnie dzięki dyni i kropeczkom z jagód goji :) Bardzo fajne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowego ciasta jeszcze nie jadłam, ale te Twoje zachwyca!
    >FOXYDIET

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Cię dziękuję, gdybym tylko mogła, chętnie bym Cię poczęstowała ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger