Ciasto rumowe z mascarpone i kajmakiem

Bardzo lubię ciasta składane, przekładane, nakładane. Sprawia mi to wiele przyjemności. Po prostu lubię ciasta wysokie. Taką oto kostkę rumową - ciasto pirata postanowiłam upiec wg przepisu, a może z małymi przeróbkami :)) Testowałam nową blaszkę, która spełniła moje oczekiwania i jestem z niej bardzo zadowolona , jak i z ciasta, które łamie serca, przez podniebienie ;))


Forma: 24 x 28 cm

Biszkopt ciemny:
5 jajek
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki ciemnego kakao
1/2 szklanki drobnego cukru

Biszkopt jasny:
3 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki drobnego cukru

Krem:
400 ml śmietanki 36 %
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
200 g kajmaku
1 opakowanie biszkoptów ok 100 g
150 g czekolady mlecznej 
wiórki kokosowe do posypania

Poncz:
1/2 szklanki  słodkiego kakao bez mleka, na wodzie
8 łyżek rumu


Ciemny biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier.  Do misy przesiej mąkę i kakao, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok 30-35 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika . Następnie wystudź. Zimny biszkopt przekrój na połowę.

Jasny biszkopt:

Postępujemy dokładnie jak z ciemnym biszkoptem, jednak pieczemy go ok 20 minut i nie przekrawamy .

Krem:

Śmietankę ubij  na sztywno, pod koniec ubijania dosypuj powoli cukier puder i dodaj mascarpone.

Całość:

Ułóż jeden blat ciemnego biszkoptu, nasącz go porządnie ponczem, wyłóż na niego połowę kremu, przykryj jasnym blatem. Nasącz go ponczem, rozsmaruj kajmak, ułóż biszkopty, a na nich drugą warstwę kremu. Przykryj ciemnym biszkoptem i nasącz go ponczem. Całość dobrze dociśnij, wyrównaj brzegi tak, żeby krem równo się rozłożył, szpatułką możesz zebrać krem, który niezdarnie mógł wyjść po bokach ciasta.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek słodkiej śmietanki. Lekko przestudzoną czekoladą posmaruj górę ciasta i posyp wiórkami. Wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego;))

10 komentarzy:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger