Wiśniowa fantazja

Ciasto w internecie ma różne nazwy od zemsty teściowej, synowej, po fantazje. Mnie odpowiada ta ostatnia, wg mnie najbardziej pasuje do ciasta. Ciasto warstwowe, składane, myślałam, że pracochłonne, ale zapewniam, że bardzo łatwo się go przygotowuje, i nie zabiera zbyt wiele czasu. 
A efekt - chyba widać;))

Forma 24 x 28
Ciasto:

3 szklanki mąki
200 g  margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy . Dzielimy na dwie części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyklejamy dno blachy. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 20 min.

Ciasto z bezą:

5 białek
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie płatków migdałów (70 g)

Białka ubijamy na sztywno, na koniec stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy. Wyklejamy drugą częścią ciasta tę samą  blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy pianę, posypujemy migdałami, wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 30 minut. 

2 galaretki wiśniowe
wiśnie ( mrożone lub świeże (ok 400 g)
2 szklanki wody
330 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fixy

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody,
 mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiedy galaretka będzie już lekko tężała dodajemy do niej wiśnie i nadal czekamy aż będzie zastygać.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i  śmietan-fix. 
Składamy ciasto kiedy galaretka będzie wyraźnie tężała.
ciasto kruche
galaretka z wiśniami
bita śmietana
ciasto kruche z bezą

Wkładamy do lodówki na całą noc.



3 komentarze:

  1. Wiśnie uwielbiam, a w tym zestawie wyglądja cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobne do malinowej chmurki..

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger