Orzechowiec

Ciasto do granic możliwości orzechowe, mojego autorstwa. Znajdziecie w nim orzechy włoskie i masło orzechowe. To konkretny smak, nie ma w tym cieście nic niekonkretnego ;)))



Forma 24x28

ciasto orzechowe
4 jajka
60 g cukru
80 g masła
200 g orzechów włoskich
100 g mąki
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, zmielone orzechy, mąkę, kakao  i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia. Ciasto jest bardzo gęste, przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.

ciasto białe biszkoptowe
3 jajka
50 g cukru
50 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo 
syrop z brzoskwiń w puszce
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka
masło orzechowe

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Przelewamy do tej samej formy . Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Ciasto orzechowy dzielimy na dwa blaty, każdy z nich od wewnętrznej strony smarujemy masłem orzechowym. Do formy wkładamy spód ciasta orzechowego, na to nakładamy biały blat ciasta biszkoptowego i nasączamy go syropem z brzoskwiń. Nakładamy drugi blat orzechowy.


Górę ciasta oblewamy polewą kakaową -  Masło topimy w garnuszku z cukrem cały czas mieszając, dodajemy kakao i mleko. Układamy na wierzch orzechy.

9 komentarzy:

  1. Cudowny wypiek :) W liście składników tam gdzie są 3 łyżki masła to chodzi o masło orzechowe? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 łyżki masła zwykłego do polewy. Masłem orzechowym smarujemy orzechowe blaty ciasta.😊

      Usuń
  2. Zjadłabym konkretny kawałek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super! :) Orzechowe ciasta uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger