Snickers



To ciasto pokochałam od momentu , kiedy przeczytałam z jakich składników powstało. 
Długo szukałam odpowiednio łatwego przepisu, bo jest ich kilkanaście ogólnodostępnych i każdy inny. Jedno co je łączy to nazwa. Mój snickers powstał na bazie przepisu z obserwowanych blogów. Troszkę uszczupliłam przepis i powstała składanka kruchego miodowego ciasta, delikatnego kremu budyniowego, słodkiego karmelu i chrupiących 
orzechów w miodzie. 

Pychotka!! ..... zapraszam :))


Kruche ciasto miodowe:

600 g mąki pszennej, 
1/2 szklanki cukru, 
2 żółtka, 
2 całe jajka, 
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
łyżka octu, 
3 łyżki śmietany 12% 
3 łyżki miodu, 
200 g masła
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, śmietanę, miód, jajka oraz żółtka i posiekane masło. Całość posiekać nożem. Sodę rozpuścić w occie i od razu dodać do reszty składników. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części rozłożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 24x34cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni Ostudzić.


Masa orzechowa: 
300 g orzechów włoskich, 
100 g masła lub margaryny, 
80 g cukru, 
2 łyżki miodu.
Orzechy posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem. Dodać orzechy, wymieszać. Smażyć chwilę na wolnym ogniu. Trzecią część ciasta wyłożyć na blaszce, nakłuć widelcem i rozłożyć równomiernie masę orzechową. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem budyniowy: 
500ml mleka, 
100 g masła
1/2 szklanki cukru, 
łyżka cukru waniliowego, 
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
puszka kajmaku (400g).

Szklankę mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozrobić budyń oraz obydwie mąki. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce do masy budyniowej .


Smacznego ;)

2 komentarze:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger