Szarlotka z budyniem

To ciasto to połączenie kruchego ciasta, jabłek, budyniu, bitej śmietany i czekolady. Doskonały wygląd, idealna mieszanka smaków, powodują, że od tego ciasta nie można się oderwać. A i łatwość przygotowania sprawia, że chce się znowu, kolejny raz stworzyć tę słodycz. Ciasto jest lekkie, mięciutkie, dobrze się kroi i dobrze smakuje. ;)


Forma 24 x 28

Ciasto:
250 g mąki,
150 g cukru pudru,
150 g masła,
2 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki marmolady

Pozostałe składniki:

4 jabłka,
500 ml  mleka,
2 budynie waniliowe 
2-3 łyżki cukru,

Krem śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki,

3 łyżki cukru pudru 


1 tabliczka czekolady mlecznej

Ciasto zagniatamy  z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód  foremki.
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki. Układamy na cieście,  lekko smarujemy  nakładamy marmoladę.
Przygotowujemy budyń z mleka i  proszku, ciepłym zalewamy jabłka. 
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut. Studzimy.

Krem śmietanowy: Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder , miksujemy. 
Krem wykładamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy. 
 Roztapiamy czekoladę, dodajemy do niej 3-4 łyżki śmietany 30 % i polewamy ciasto.


Smacznego ;)




8 komentarzy:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger