Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone, karmelem i słonymi fistaszkami

Szybkie, bezproblemowe w przygotowaniu ciasto czekoladowe (prawie brownie), przekładane masą z serka mascarpone i masła orzechowego. Polane sosem karmelowym i obsypane słonymi orzeszkami ziemnymi. Inspiracje znalazłam w książce "Moje wypieki i desery". Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, dopieszcza kubki smakowe, piec i smakować go to przyjemność i satysfakcja ;))


Ciasto:
4 białka
3 jajka
135 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki brązowego cukru
80 g mąki

W garnuszku na wolnym ogniu roztapiamy masło, dodajemy czekoladę , mieszamy aby składniki się ładnie roztopiły i połączyły.Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W osobnym naczyniu krótko ubijamy białka z jajkami i cukrem, dodajemy czekoladę, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy tylko do połączenia składników.
Foremkę 24 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę czekoladową przelewamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na ok 25 minut.

Krem:
250 g serka mascarpone
200 g masła orzechowego

Wymienione składniki zmiksować na jednolitą masę

Sos karmelowy

1/3 szklanki śmietany 36%
150 g cukru
1/4 szklanki wody

Cukier wsypać do rondelka i zalać wodą, zagotować, podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru. Gotować kilkanaście minut, nie mieszając tylko lekko wstrząsać , trzymając za uchwyt. Kiedy syrop nabierze złotej a później bursztynowej barwy zdjąć z ognia i delikatnie wlać śmietanę (masa będzie się pienić). Mieszać do połączenia i odstawić do wystudzenia (sos zgęstnieje)

150 g orzeszków ziemnych solonych podprażyć na suchej patelni, mieszając aż do zrumienienia. Wystudzić

Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałą częścią kremu i wyrównać. Wysypać orzeszki i polać sosem karmelowym.


Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Powiem Ci że też obłędnie smakuje ;))

      Usuń
  2. Ten sos karmelowy! Musi być przepyszny!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest. Dziękuję pozdrawiam 😉

      Usuń
  3. Wygląda mega apetycznie, będę musiała je zrobić ;). Przeglądnęłam kilka stron z Twoimi przepisami i muszę przyznać, że są bardzo fajne ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo😉 jest mi bardzo miło 😉

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Jaka pod ręką ;)) tak było u mnie ;)

      Usuń
    2. Bo to bardziej biszkoptowe czy kruche?

      Usuń
  5. A sos ze słodkiej śmietanki 36% czy kwaśnej śmietany 36?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkiej, a jest kwaśna 36%?

      Usuń
    2. Możliwe, że to słodka, ale piątnica ma coś co się nazywa śmietana 36%, a ogólnie podział jaki znalazłam na jakiejś stronie to śmietanka-słodka, a śmietana-kwaśna. Ciasto gotowe. Wyszło pyszne, ale następnym razem muszę zrobić więcej masy w środek, bo wchłonęło prawie wszystko i nie ma tego przejścia. Zastanawiałam się jeszcze jak ustawić piekarnik, ale jakoś wyszło :-D miałam też problem z rozlaniem równomiernie karmelu. To moje 3 ciasto w życiu...także wybacz pytania :-D pozdrawiam :-)

      Usuń
    3. No to gratuluję i cieszę się, że ciasto smakuje😉 no i super sobie poradziłaś 😉

      Usuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger