Ciasto kakaowe z kremem waniliowym i prince polo

Z zamiłowania do prince polo, ciasto niezwykle lekkie, delikatne, puszyste, szybkie w przygotowaniu i w sam raz na niedzielne popołudnie.


Foremka 25 x 28

Ciasto: 

4 jajka
3/4 szklanki cukru, 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
łyżeczka proszku do pieczenia, 
2 łyżki kakao, 
2 łyżki oleju , 
 2 łyżki wody
orzechy laskowe (do dekoracji)

Całe jajka ubijać z cukrem przez około 5 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Dodać kakao.Ciasto przelać do  wyłożonej papierem do pieczenia formy  Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.
Jedną część ułożyć z powrotem w formie.

Krem waniliowy:
1 opakowanie kremu waniliowego Gellwe
3 duże prince pola XXL

Krem przygotować wg instrukcji na opakowaniu, jednak bez dodania masła. 
Do kremu dodać pokrojone prince polo.
Krem rozsmarować w ilości 2/3 na pierwszym blacie ciasta, nakryć drugim blatem, delikatnie rozsmarować na wierzch pozostałą część kremu i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi.

Smacznego


10 komentarzy:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger