Szarlotka z mascarpone

Smaczna , aromatyczna, lekka, pyszna. Prosta w wykonaniu. Polecam.


Biszkopt:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka

Masa jabłkowa:
1/4 szklanki wrzątku
1 galaretka  agrestowa
jabłka prażone (duży słoik 820 g)

Masa śmietanowa:
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
mascarpone 250 g

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, żółtka, zmniejszamy obroty miksera. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy do masy jajecznej i całość mieszamy już
 za pomocą łyżki lub rózgi, aby masa nie opadła. Foremkę (u mnie  o wymiarach 24 x 26) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto do foremki, wyrównujemy górę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. 
Piec około 20 – 25 minut .

  Prażone jabłka przesypujemy do małego rondelka, na którego dno wylewamy wodę gotujemy pod przykryciem przez kilka minut co chwilkę mieszamy. Wsypujemy galaretkę - suchy proszek i mieszamy.

Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone.

Na schłodzony, gotowy biszkopt nakładamy  masę jabłkową , na wierzch nakładamy masę śmietanową . Na wierzch starłam 1/2 mlecznej czekolady.


Wkładamy całość do lodówki najlepiej na całą noc.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię szarlotki i wszelkiego typu jabłeczniki :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Już wyobrażam sobie jabłka w połączeniu z galaretką agrestową nadającą im wspaniałej kwaskowatości. Mega.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robi wrażenie ciasta z rabarbarem, dziękuję 😉

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger