Sernik straciatella z mascarpone

Ciasto dla każdego, mało skomplikowane,prawie bez pieczenia, łatwe w przygotowaniu i skonsumowaniu. :) To sernik z wyczuwalnymi kawałkami czekolady,nie jest mocno słodki, idealny na upalne dni , a słodkości dodaje polewa karmelowa:)


Składniki:

200 g ciasteczek owsianych
100 g masła
500 g mascarpone
500 g śmietanki 30 %
2 x śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
100 g masy kajmakowej
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej

Ciasteczka owsiane mielimy i łączymy z 50 g rozpuszczonego masła. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy.
Śmietankę ubijamy  z śmietan fixem , dodajemy cukier puder i serek mascarpone, oraz startą, lub pokrojoną na drobno czekoladę (czekoladę włożyłam do lodówki przed tarciem i krojeniem), lekko mieszamy i wykładamy na wystudzony spód ciasteczkowy. Wyrównujemy wierzch i oblewamy masą kajmakową połączoną z pozostałym (50g) masłem. Wstawiamy do lodówki :)


Smacznego;)



2 komentarze:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger